وقتي آهنگي را در ماشين يا با هندزفري گوش مي دهيد، بايد بدانيد كه دست هاي زيادي در ساخت آن آهنگ دخيل بوده اند. دست هايي كه باعث شده اند چندين بار آهنگ را بدون اينكه از شنيدنش خسته شويد، گوش دهيد. يكي از مهم ترين بخش هاي ساخت يك آهنگ، تنظيم آن است. شايد براي بسياري از شما كه به تازگي وارد عرصه موسيقي شده ايد، سوال باشد كه: تنظيم كننده كيست؟ تنظيم آهنگ در استوديو تهران چگونه است؟ آيا تنظيم كننده فردي متفاوت با آهنگساز است؟ براي اينكه تنظيم كننده خوبي باشيم، بايد به چه حوزه هايي تسلط داشته باشيم؟
اين ها سوالاتي است كه قصد داريم در اين مقاله به آن ها پاسخ دهيم. لطفا با ما تا انتهاي مقاله همراه باشيد.
آهنگساز يا تنظيم كننده؟
بياييد از ابتدا شروع كنيم؛ براي اينكه بدانيم دقيقا تفاوت هاي ميان آهنگساز و تنظيم كننده چه مواردي هستند، بهترين كار دانستن تعريف كامل آن ها است. اما دانستن اين نكته حائز اهميت است كه در ميان صاحب نظران اختلافاتي در باب تعريف و وظيفه تنظيم كننده آهنگ و آهنگساز وجود دارد. در اين مقاله مي خواهيم به صورت كلي تفاوت آن ها را بيان كنيم.
آهنگساز كيست؟
وقتي از آهنگساز سخن مي گوييم، منظورمان شخصي است كه براي صداي خواننده ملودي مي سازد. ممكن است اول ترانه آماده باشد و سپس آهنگساز با توجه به متن شعر و صداي خواننده ملودي بسازد يا برعكس، ملودي ساخته و سپس با توجه به فضا متني خوانده شود.
در ايران فرد احتياجي به دانستن تئوري موسيقي ندارد؛ با كمك استعداد و ذوق هنري خودش مي تواند ملودي خلق كند. البته سوءتفاهم نشود؛ بسياري از آهنگسازان ايراني براي تنظيم آهنگ كليپ و به طور كلي انواع موسيقي، با تئوري موسيقي آشنايي كامل دارند؛ اما در ايران مي توان آهنگي را زمزمه كرد و از تنظيم كننده اي خواست كه ادامه كار را بگيرد!
براي اينكه در تنظيم آهنگ در استوديو تهران يا شهرهاي ديگر موفق باشيد، بهتر است يكي از سازهاي پيانو يا گيتار را به خوبي بلد باشيد تا بتوانيد ملودي را در ذهن خود بنوازيد. شايد دانستن تئوري موسيقي لازم نباشد، اما براي موفقيت بيشتر در كار و البته براي خلق اثري هنري و هم مسير شدن با تنظيم كننده، مطمئنا دانش موسيقيايي به كمكتان خواهد آمد.
تنظيم كننده كيست؟
تنظيم كننده آهنگ در استوديو
حال برسيم به سوال اصلي؛ تنظيم كننده كيست؟ پس از اينكه كار آهنگ ساز تمام شد، ملودي را به تنظيم كننده مي دهد. اينجا دانش موسيقي بسيار مهم است. شخص بايد به هارموني، تئوري موسيقي، گام ها، آكوردها، اركستراسيون و غيره تسلط كامل داشته باشد.
وي با توجه به ملودي، روحيات و دركي كه از ملودي دارد، فضايي را با توجه به آن خلق مي كند. براي اين كار نيز در تنظيم آهنگ در استوديو تهران شخص به سازهاي مجازي يا ساز زنده نياز دارد و تا حدي نيز بايد با سازها آشنايي داشته باشد تا بتواند از آن ها استفاده كند.
كار تنظيم كننده شباهت زيادي به كار يك معمار دارد. وي بايد ملودي كه هر سازي بايد بنوازد را تعيين كند. همچنين شخص بايد با ژانري كه ملودي براي آن نوشته شده است و سازهاي مربوطه، آشنايي كامل داشته باشد. در اين صورت است كه مي تواند از سازها به درستي در جاي درست استفاده كند. نمي توان اهميت نقش تنظيم كننده را ناديده گرفت. اينكه آهنگ براي ما زيبا و گوش نواز است، ماحصل كار تنظيم كننده حرفه اي است.
البته وظيفه تنظيم كننده در تنظيم قطعه موسيقي فقط همين نيست. به عنوان مثال ممكن است براي اينكه بتوان قطعه اي را براي اجراي زنده آماده كرد، به كمك يك تنظيم كننده نياز باشد. حتي در اثرهاي هنري موزيكال در فيلم ها يا تئاترها نيز تنظيم كننده با آهنگساز در آماده سازي موسيقي همكاري مي كند.
ويژگي هاي يك تنظيم كننده حرفه اي
يك تنظيم كننده خوب بايد يكسري ويژگي ها را داشته باشد. تنظيم كننده خوب مي تواند ملودي ساده اي را بگيرد و آن را تبديل به يك اثر هنري ماندگار كند و برعكس، اگر از دانش و درك درستي از محيط و ژانري كه در آن فعاليت مي كند، نداشته باشد، ملودي خوب را مي تواند خراب كند. ويژگي هايي كه تنظيم كننده خوب بايد آن ها را داشته باشد، عبارت هستند از:
- بايد از علم موسيقيايي بالايي برخوردار بوده و شناخت كافي از سازهاي مختلف را داشته باشد.
- بايد بتواند صداها را به گونه اي تركيب كند كه هارموني و نظم در آهنگ حس شود.
- خلاقيت و ذوق هنري، از مهم ترين ويژگي هاي يك تنظيم كننده خوب است.
- گوش موسيقيايي اهميت زيادي دارد. بنابراين تنظيم كننده بايد گوش تيز و خوبي داشته باشد.
- يكي از وظايف تنظيم كننده هماهنگ كردن سازها با يكديگر است. علاوه بر نوشتن نت جدا براي هر ساز بايد بتواند سازها را با يكديگر هماهنگ كند.
- بايد به نرم افزار هاي مختلف وي اس تي مانند Albeton live، Adobe Audition، FL Studio، BandLab Cakewalk و Auadacity تسلط كافي داشته باشد.
- براي اينكه بتواند اثر هنري خلق كند، بايد با تئوري موسيقي آشنايي داشته باشد تا آهنگ را استاندارد تنظيم كند.
بنابراين همانطور كه ديديم، تنظيم آهنگ در استوديو تهران نيازمند آگاهي و علم كافي است. در نتيجه براي موفقيت در اين كار سعي كنيد ابتدا دانش خود را بالا ببريد.
چرا استوديو بارانا؟
بر اساس تمام مطالبي كه گفته شد، متوجه شديم كه براي تنظيم آهنگ شخص بايد در اين زمينه تخصص داشته باشد تا بتواند آهنگ ها را درست تنظيم كند. اگر شما نيز علاقه داريد يكي از مهم ترين مهره هاي ساخت يك آهنگ باشيد و به كار تنظيم كردن آهنگ ورود پيدا كنيد، ما به شما استوديو بارانا را معرفي مي كنيم.
استوديو بارانا يكي از استوديوهاي خوب تهران براي آموزش تنظيم آهنگ به صورت حرفه اي است و شما را از يك آماتور به يك تنظيم كننده متخصص تبديل مي كند. بنابراين اگر به تنظيم كردن آهنگ علاقه داريد، پيشنهاد ما به شما استوديو بارانا است.
اما خدمات استوديو بارانا تنها آموزش نيست؛ شما مي توانيد براي تنظيم قطعه موسيقي و تنظيم آهنگ كليپ نيز به اين استوديو مراجعه كرده و آهنگ هاي خود را به صورت حرفه اي تنظيم كنيد. براي كسب اطلاعات بيشتر به وبسايت استوديو سر بزنيد!
سخن آخر
تنظيم آهنگ در استوديو تهران و استوديوهاي ديگر يكي از سخت ترين و پر زحمت ترين بخش هاي ساخت يك ترانه است. شخص بايد علاوه بر ذوق هنري، از دانش كافي در رابطه با ژانري كه در آن فعاليت مي كند، داشته باشد تا بتواند يك اثر هنري خلق كند.
علاوه بر اين شخص بايد با سازهاي مختلفي آشنا باشد و بتواند در حد نياز، ملودي هاي مختلف براي سازهاي متفاوت بنويسد. كار تنظيم كننده تنها به استوديو ختم نمي شود و حتي در اجراي زنده نيز بايد برخي آهنگ ها زير دستان پر توان يك تنظيم كننده حرفه اي براي اجراي روي سن تنظيم شوند.